Praca przy winobraniu polega na ręcznym zbiorze winogron w winnicach w regionie Szampanii (Francja). Wyjazdy organizujemy w przedziale od sierpnia do października – termin uzależniony jest od pogody, która ma zasadniczy wpływ na wzrost i dojrzewanie winogron.
Kwestie logistyczne wyjazdu na winobranie
Zapewniamy transport z Turku (województwo wielkopolskie) do Szampanii, zakwaterowanie w hotelu oraz dojazdy pomiędzy hotelem, a winnicą. Niektóre grupy mają zapewnione kolacje na stołówce, za które pracownicy płacą ze swoich dniówek, jednak większość grup żywi się we własnym zakresie.
Jak wygląda praca przy zbiorze winogron?
Do pracy poszukujemy tnących – czyli osób, które za pomocą sekatorów wycinają kiście winogron i wrzucają je do skrzynek oraz taczkowych, którzy ładują zapełnione winogronami skrzynki na taczki oraz transportują je do podstawionych przyczep. Wyjazdy trwają od 8 do 12 dni. Każdego dnia zaczynamy pracę o świcie i spędzamy na polu od 10 do nawet 12 godzin. Winobranie to ciężka, fizyczna praca, więc poszukujemy osób, którym nie straszny jest wysiłek, które chcą pracować i potrafią odnaleźć się w grupie.